Rondtrekkende schaapskuddes zijn een prachtig plaatje om te zien. Fietsers en wandelaars staan graag even stil om de schaapkudde te bewonderen. Ze knopen een praatje aan met de herder om over de schapen en hun bijdrage aan natuurbeheer te praten. De belevenis rond de kudde wordt steeds belangrijker. Met lammetjesdagen en scheerdersfeesten beleven mensen het werk van de schaapherder van dichtbij. Ook zijn steeds meer mensen geïnteresseerd in de wol, de melk en het vlees van het schaap.

Wol

Wol

Scheerfeest en lammetjes-dagen

Scheerfeest en lammetjesdagen

Stichting Schaapskudde Haaksbergen

Schapen drijven

Stichting Schapedrift

Speurtochten

Vlees, melk en kaas

Vlees, melk en kaas

Excursies en overnachtingen

Wol

De schapen van een schaapskudde geven wol. De wol van schapen gaat vaak naar het buitenland. In Nederland groeit echter aandacht voor wol. Wol is een geliefd product om mee te vilten en ook wordt wol regelmatig gesponnen. Op lammetjesdagen of bezoekerscentra in natuurgebieden met schaapskuddes, wordt hier aandacht aan gegeven. De organisatie Wools geeft in Nederland aandacht aan de toepassingen van wol in Nederland.

Wools promoot wol en wolproducten van alle schapenrassen die in Nederland en België gehouden worden. Volgens de organisatie is wol een kostbaar product en is het belangrijk dat wol traceerbaar is. Op die manier kan in Nederland, Nederlandse wol gebruikt worden.

Scheerfeesten en lammetjesdagen

In het voorjaar lammeren de ooien, vrouwelijke dieren, af. Dit is vaak een drukke tijd voor de herder. Ook komt veel publiek naar de schaapskooien om de lammetjes te bekijken. Verschillende schaapskooien en bezoekerscentra geven aandacht aan de lammetjes. Ook worden de schapen aan het eind van de lente geschoren en vindt er een scheerfeest plaats. Rond het scheerfeest staan vaak tal van activiteiten op het programma zoals een demonstratie schapendrijven.

Schapen drijven

Rondom schaapskudde en het hoeden van schapen worden verschillende activiteiten georganiseerd. Stichting Schaapskudde Haaksbergen organiseert bijvoorbeeld praktijkwedstrijden schapen drijven. De schaapskudde van de stichting, begraast hoogveengebeid in Haaksbergerveen. Tussen mei en oktober is het ook mogelijk om een dag met de herder mee te lopen.

Speurtochten

Schaapskooien bieden vaak veel activiteiten aan. De Stichting Schapedrift Ermelo beheert een van de grote schaapskooien in Nederland. Naast de schaapskooi staat het bezoekerscentrum Ermelosche Heide dat elk jaar veel gasten ontvangt. Vanuit het bezoekers­centrum zijn wandelroutes, fietsroutes en natuurspeurtochten mogelijk.

Vlees, melk en kaas

Schapen kunnen goed natuur begrazen maar geven ook vlees, melk en wol. Sommige schapenbedrijven maken zelf boerenkaas en ijs van de schapenmelk. Schapenmelk verschijnt ook steeds vaker in het schap van winkels. De melk heeft een hoger eiwitgehalte dan koemelk. Ook lams- en schapenvlees wordt steeds vaker gebruikt. Lees daar meer over op de website van praktijknetwerk ‘daarom eten we schaap’.

Excursies en overnachtingen

Het beleven van natuur rond de kudde is belangrijk. Verschillende schaapskooien en schapenboerderijen organiseren daarom activiteiten voor het publiek zoals kinderfeestjes. Schapenboerderij ‘de Schaapskooi’ organiseert bijvoorbeeld ook fietsroutes en wandelroutes. Na afloop kan een kopje koffie gedronken worden. Bij schaapskudde ‘Ovis en Eco’ is het bijvoorbeeld mogelijk om tussen de schapen te slapen in één van de schaapskooitjes.