Schaapherder is echt een vak

Aart van den Brandhof is een herder in hart en nieren. Hij groeide op een boerenbedrijf op, aan de rand van de heide. Als jonge jongen liep hij mee met een herder. Aart is één van de meest ervaren schaap­herders in Nederland.

“Het allermooiste van het herdersvak is het natuurschoon om me heen, elke dag weer. Ik geniet van de variatie tussen de seizoenen, maar ook van het contact met voorbijgangers en de vrijheid.” Aart loopt met zijn kudde van 300 Veluwse heideschapen en drie Border Collies op ongeveer 750 hectare Edese Heide en op 1000 hectare heide bij Planken Wambuis.

Het allermooiste van het herdersvak is het natuurschoon om me heen, elke dag weer.

Een gemiddelde werkdag van Aart begint om acht uur met het door de kudde lopen om te kijken of er nog bijzonderheden zijn en het verzorgen van zieke dieren. “Als dieren ziek zijn, laat ik ze in de kooi of kraal, zodat ze kunnen herstellen en ik er tijdens het lopen geen last van heb.”


Vervolgens trekt hij van 9 tot half 5 rond met de schapen. “Aan het eind van de dag ga ik met de schapen terug naar de kooi of naar een van de vaste kralen. Als ik de schapen dan verzadigd en rustig zie herkauwen, ga ik tevreden naar huis.”

Het mooiste seizoen is de lente, vertelt Aart. “Dan gaan de lammetjes naar buiten en dat vind ik altijd een geweldig moment. Dit trekt ook altijd veel publiek.” Aart vertelt enthousiast over zijn publieksfunctie. “Mijn kudde met de honden zijn natuurlijk een schitterend plaatje en dat trekt mensen. Ik leg dan vaak uit dat schaapherder zijn een echt vak is. Je moet veel weten van schapen­verzorging, voeding, gebiedsbeheer, flora en fauna.”


Aart wordt ook regelmatig  bezocht door schoolklassen en studenten van Wageningen Universiteit. “Dit moet wel in mijn dag passen, want anders kom ik niet meer aan begrazen toe”, vertelt Aart lachend.

Foto Aart van den Brandhof

Aart van de Brandhof

Herder op de heide in gemeente Ede