

Gescheperde schaapskuddes
Al decennialang zijn schaapskuddes een vertrouwd beeld in het Nederlandse landschap. Schaapskuddes kunnen gehoed worden door een herder met honden. We spreken dan van een gescheperde schaapskudde.
Tot 150 jaar geleden trokken vele gescheperde schaapskuddes rond in verschillende gebieden in Nederland zoals op heides, in duinen en stuifzanden en op boerenland. Door de opkomst van de moderne landbouw verdwenen veel gescheperde schaapskuddes uit het Nederlandse landschap.
Daarmee verdween niet alleen een oud ambacht en cultureel erfgoed maar ook zeldzame schapenrassen en historische landschappen. Gelukkig maakt de herder een comeback en trekt weer rond met een gescheperde kudde. In dit magazine kun je hier alles over lezen. Natuur- en landschapsbeheer staat nu centraal en daaraan werkt de herder op heide, duinen en dijken, maar ook in steden en op industrieterreinen.
Een rondtrekkende gescheperde schaapskudde is een prachtig plaatje om te zien. De belevenis rond de kudde wordt daarom steeds belangrijker.
Gelukkig maakt de herder een comeback en trekt weer rond met een gescheperde kudde. In dit magazine kun je hier alles over lezen.
Een schaapskudde trekt toeristen en scholen aan met vragen over de schapen of de bijdrage aan natuurbehoud. Een schaapherder anno nu moet dus van alle markten thuis zijn: schapenhouderij, biodiversiteit, natuur- en landschapsbeheer, educatie en communicatie.
De komende jaren investeert de sector daarom onder meer in een nieuwe opleiding voor schaapherder en verdere professionalisering door een certificering te ontwikkelen. Zo blijven gescheperde schaapskuddes ook in de toekomst een waardevolle bijdrage leveren aan het behoud van unieke landschappen in Nederland.
Een gemiddelde schaapskudde bestaat uit:
3 Honden 302 Schapen
39
Gescheperde schapenkuddes in Nederland


Bauke arends

Henk Hagemeijer, Kees Cornelissen en Rob Smits

Niels Kengen, Guus Nowacki & Erik Rietjens

Florian Stumpel

Martin Paymans

Peter van der Heijden, Esther Frankort

Maarten Vlas

Elno Jongen

Neils Tiktak

Menno Koller

Cees van der Sman

Wilfried Buitink

Anita Wichers

Arjen Daalhuisen

Paul Aalbers

Marion Derks

Jelle Kootstra, Hendrie Bijker

José Struik

Aart en Henk van den Brandhof

Catrinus Homan

Johan Coelingh

Clemens Oude Groeniger

Martin Oosthoek

Annelies van Nieukerken

Marijke Dirkson

Cynthia Berendsen, Elly Jansen

Ronald Wijlhuizen

Freerk Heuker

Horst Seeler, Jeroen Mulder

Berber Ubbink

John van Driel

Patrick Geukemeijer en Hester Colijn

Dirk-Jan Oosthoek

Maarten Pijnenburg, Kees Pauw

Jan Kaljouw

Dirk Geleijns

Wim en Joke Jans

Bart van Ekkendonk

Paul Silkens

-
Het Drentse heideschaap is een rank en lang schaap. Het schaap heeft een lange, sluike vacht en een bewolde staart die tot over de hoef kan vallen. Drentse heideschapen zijn zwart, wit of zwart-wit bont. Van oudsher kwam het Drentse heideschaap voor in de Friese Wouden, Groningen, Drenthe, Overijssel en Gelderland. In dezelfde gebieden komt ook het zeldzame Schoonebeeker heideschaap voor. Het Drentse heideschaap is vermoedelijk verwant aan het Schoonebeeker heideschaap. Het Schoonebeeker heideschaap heeft een harige vacht en een bewolde, lange staart. De poten van het Schoonebeeker heideschaap zijn niet bewold.
-
Het Veluwse heideschaap komt traditioneel voor op de Veluwe, in het Gooi, op de Utrechtse heide en in een deel van Overijssel. Het Veluwse heideschaap is een groot heideschaap, groter dan het Drents heideschaap. Veluwse heideschapen zijn helemaal wit, maar hebben regelmatig wat bruine of zwarte vlekjes op kop en poten.
-
Het Kempische heideschaap komt van oudsher in Brabant en in Limburg voor en is een middelgroot schaap. Het Kempische heideschaap is kleiner dan het Veluwse heideschaap. De kop van het Kempisch Heideschaap is lang, smal en onbewold. De wol van het Kempische heideschaap is korter en fijner dan van andere heideschapen.
Ronald Wijlhuizen
Kudde: Landschapsbeheer Ronald Wijlhuizen
Regio: Didam
Hondenras: Border Collie
Schapenras: Kempische heideschaap
2Honden250Schapen